Általános tanácsok a szerződéskötéshez:

 

Mindenképpen ajánlatos a bérleti szerződés szabályos írásba foglalása, ennek elmaradása esetén ugyanis egy későbbi perben a bizonyítás jelentős nehézségekbe ütközhet.

Javasoljuk a hosszabb, határozott időre történő bérleti szerződés megkötését. Ennek előnye a határozatlan idejűhöz képest, hogy az időtartam lejártával automatikusan megszűnik. Ez esetben a kiköltözést megtagadó bérlő birtokháborítást követ el. A határozatlan időtartam esetében viszont a felmondás jogszerűsége vitatható. A felmondó levél szabályos kézbesítése sem egyszerű feladat, ha annak átvételét a bérlő megtagadja. A bérlő kilakoltatása kellemetlen procedúra, amely hosszabb időbe is telhet.

Gyakori, hogy a bérbeadó a szerződés közjegyzői okiratba foglalásával próbálja biztosítani a bérlemény jövőbeni gyors kiürítésének sikerét. A bérlővel egy fedél alatt élő kiskorú esetében a kilakoltatás a kiskorú megfelelő elhelyezéséig további késedelmet szenved.

A bérleti szerződés aláírásakor magyarországon szokásosan kéthavi kaució kerül kikötésre, vagyis kéthavi lakbérnek megfelelő összeget kell előre kifizetni. Javasolt rögzíteni a szerződésben, hogy a kaució összege nem lakható le. A kaució nem arra szolgál, hogy a szerződés megszűnésekor fedezze az utolsó hónapokban esedékes bérleti díjat, hanem a bérleményben esetlegesen keletkező károk megjavítására illetve a fennmaradó tartozásokra fordítandó.

 

Aki bérbe adja a lakását, annak akár az ingatlan teljes állagromlásával is számolnia kell. A bérleti díjakból származó jövedelmünk megállapításánál a jövőbeni felújítás illetve speciális rendeltetés esetében az eredeti állapot helyreállításának költségeivel is célszerű előzetesen kalkulálni. Ugyanígy számoljunk az új bérlő megtalálásának kieső idejének bevételkiesésével.

 

A bérlő személyének kiválasztásánál illetőleg a bérlemény rendeltetésének jóváhagyásánál az előzőeket célszerű szem előtt tartani. Néhány rendeltetés például irodánál csak a bérlemény jelentős változtatásával valósítható meg. Ilyen esetben célszerű rendezni, hogy mi a sorsa az értéknövelő beruházásoknak a bérlet megszűnésekor. Előfordulhat, hogy a bérbeadó lehetőséget biztosít a beruházások értékének lelakására, de az is kiköthető, hogy a bérlő a szerződés megszűnésekor az eredeti állapotot állítsa helyre.

A bérlemény és a bútorok, járólapok, nyílászárók, gépek, csaptelepek, zárak, redőnyök állapotát időnként - átadás előtt mindenképpen - nem árt ellenőrizni, az éves karbantartásokat, például gázkészülékek felülvizsgálatát elvégezni, ennek lehetőségét, a bérlő előzetes értesítésének kikötése mellett érdemes a szerződésben is rögzíteni. Előrelátóan azt szintén rögzítsük a fenti és a további problémák esetén melyik félnek mik a költségviselési kötelezettségük. Hasznos ugyanakkor ha felvesszük a kapcsolatot több mesteremberrel, hogy vészhelyzet esetén ne túlárazottan végezzék el nekünk az azonnal megoldandó feladatot. Beköltözés előtt lehetőség szerint fotózzuk le a berendezési tárgyakat és az óraállásokat.

A bérbeadók jelentős része igyekszik az infláció hatását kivédeni oly módon, hogy a bérleti díj összegét pl. euróban állapítja meg. Amennyiben viszont forint alapú az elszámolás, úgy érdemes kikötni a szerződésben az évente esedékes inflációs korrekció lehetőségét.

Az elmaradt közüzemi díjak behajtásánál egyik út lehet a bérbeadó védelmében, amennyiben a szerződéskötéskor a szolgáltatónál eljárunk a számlafizető módosítása iránt. Ebben az esetben viszont folyamatos kontroll kell, nemfizetés miatt például kábelszolgáltatói kikapcsolás után a visszakapcsoltatás még a tulajdonosnak is csak a számlafizetői tartozás kiegyenlítése után lehetséges. Sok közül egy másik lehetséges út amikor minden hónapban kinullázzuk a lakást, azaz a bérbeadó kiszámolja a fogyasztásokat az aktuális tarifák szerinti óraállás alapján, a bérleti díjjal együtt beszedi bérlőjétől, majd saját maga rendezi a szolgáltatók felé.

 

 

Forrás: alberlet.hu

   

Oldalainkat 116 vendég és 0 tag böngészi

© Társasházkezelés20